Archiwum 27 czerwca 2008


cze 27 2008 Cholesterol
Komentarze: 0

Dla dużej liczby osób cholesterol kojarzy się z czymś bardzo szkodliwym.

Ja mimo to chciałbym bardzo wyraźnie zaznaczyć, że szkodliwy jest tylko zbyt wysoki poziom cholesterolu. Jeśli jego poziom w krwi nie przekroczy 200 mg/dl. to wszystko jest w porządku.

Szczególnie ważny tak jak ogólny poziom cholesterolu, jest stosunek tzw. szkodliwego cholesterolu LDL, do dobrego HDL. Czym większa ilość LDL tym jest to korzystniejsze.

 

Czynniki które mogą zwiększyć poziom cholesterolu:

* używanie tytoniu

* picie w dużych ilościach kawy

* stres

* tabletki antykoncepcyjne

* nieodpowiednia dieta

* niska aktywność fizyczna

 

Na wszystkie wymienione czynniki mamy wpływ, dlatego jeśli ktoś bardzo chciałby, to bez dużego wysiłku utrzyma niski poziom cholesterolu.

 

Kilka słów o diecie.

Dobrze jest ograniczyć spożywanie tłuszczy zwierzęcych, choć nie wolno ich zupełnie wyeliminować. Jeśli już spożywamy pokarmy obfitujące w tłuszcz nasycony to nigdy nie możemy ich łączyć z słodyczami (słodzona herbata, ciastka, drzemy itp.).

Podnieśmy w naszej diecie ilość tłuszczy nienasyconych. Wartościowym wyborem jest oliwa z oliwek. Warto zwiększyć w diecie ilość ryb morskich. Zawierają one cenne kwasy omega 3, które obniżają wysoki poziom cholesterolu. Zbliżone działanie wykazują nasiona lnu (zmielone), oraz preparaty z wiesiołka.